Ladislav Lábek a Zdeněk Wirth - přátelství i spolupráce - Peřinová, Anna (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná diplomová práce pojednává o životních příbězích zakladatele Národopisného muzea Plzeňska Ladislava Lábka z Plzně (1882?1970) a historika umění Zdeňka Wirtha z Vysokého Mýta (1878?1961), jejichž letité a intenzivní přátelství z let 1911?1961, odrážející se v jejich přínosném profesním životě, můžeme sledovat prostřednictvím stovek dochovaných dopisů. První dvě kapitoly pojednávají o osobním i profesním životě Ladislava Lábka a Zdeňka Wirtha od jejich narození až do začátku první světové války a následující kapitola se zabývá jejich prvními společnými projekty, nastiňuje historii a činnost některých významných spolků jako ?Klubu Za starou Prahu?, ?Kroužku přátel starožitností v Plzni? aj., u jejichž zrodu Lábek s Wirthem stáli a prostřednictvím kterých se seznámili a nadále rozvíjeli vzájemnou spolupráci o záchraně kulturně-historických památek. Další kapitola pak sleduje životní události Lábka i Wirtha na východní frontě v době první světové války, kde přes nepřízeň osudu neustáli v práci na svých započatých projektech z oblasti muzejní i památkové péče. Následující kapitola, která se odehrává v meziválečném období, pojednává o jednom z nejpodnětnějších a nejpřínosnějších období života Lábka i Wirtha, kdy pomáhali zakládat muzejní a památkovou péči v nově vznikající Československé republice. Po období první republiky následuje kapitola, která popisuje osudy, práci i odbojovou činnost Lábka i Wirtha za druhé světové války. Závěrečné kapitoly jsou věnované poválečnému životu, obnově činnosti, ale také osudnému roku 1948 a od něj se odvíjející poslední životní etapy Lábka a Wirtha, jejich přátelství i spolupráce. V závěru práce jsou shrnuty poznatky bádání a uveden seznam použitých pramenů a literatury. V závěrečné části najdeme edici 23 vybraných dopisů mezi Lábkem a Wirthem a obrazové přílohy.
The Ladislav Lábek and Zdeněk Wirth - friendship and cooperation
Keywords: Ladislav Lábek; Zdeněk Wirth; korespondence; Národopisné muzeum Plzeňska; Klub Za starou Prahu; Společnost pro národopis a ochranu památek v Plzni a okolí; Kroužek přátel starožitností v Plzni.; Ladislav Lábek; Zdeněk Wirth; korespondence; Národopisné muzeum Plzeňska; Klub Za starou Prahu; Společnost pro národopis a ochranu památek v Plzni a okolí; Kroužek přátel starožitností v Plzni.