Volby na Českobudějovicku 1946 a 1948, komparace z pohledu hospodářských a sociálních dějin - Válková, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá situací na Českobudějovicku po druhé světové válce v letech 1945 1948. Je zaměřena na poválečnou hospodářskou a sociální situaci oblasti a na volby, které proběhly v letech 1946 a 1948. První část práce přibližuje poválečný vývoj v Československu. Speciálně se zaměřuje na hospodářský a sociální vývoj Československa. Popisuje vznik Národní fronty Čechů a Slováků a systém jejího fungování. A přibližuje politické strany třetí republiky, které byly povolené (komunisté, národní socialisté, sociální demokraté a lidovci) a jejich program. Druhá část představuje Českobudějovicko ve 20. století, zabývá se poválečnými obtížemi hospodářství a populace, zejména odsunem německého obyvatelstva. Ve třetí části je práce zaměřená na volby. Popisuje volební systém třetí republiky. Zabývá se výsledky voleb v roce 1946 a 1948 a komparuje je s výsledky českých zemí. A sleduje možné příčiny těchto výsledků.
The elections in the České Budějovice region in 1946 and 1948, comparison from the perspective of economic and social history
Keywords: volby; třetí republika; 1946; 1948; hospodářské dějiny; sociální dějiny; Českobudějovicko; politické strany; elections; third republic; 1946; 1948; economic history; social history; České Budějovice region; political parties