Poezie V. Furcha v kontextu českého básnictví 19. století. - Vacková, Anna (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce je vytvoření obrazu o poezii Vincence Furcha v komparaci s dalšími básníky české literatury 19. století (V. B. Nebeský, J. V. Frič, K. Sabina, R. Mayer). Nejprve stručně shrneme důležité životní události z Furchova života, vytvoříme výčet vydaných Furchových básnických sbírek a vymezíme základní motivy a témata jeho tvorby. Práce se bude zabývat recepcí básnických děl vybraných autorů. Praktická část sestává z motivických a tematických analýz básnické tvorby jednotlivých autorů a budou komparovány s Furchovými verši. Primárně se zaměřujeme na témata a motivy, které jsou pro určitého autora typické. Ty se poté pokusíme identifikovat ve Furchově poezii a porovnáme, jakým způsobem jej oba autoři ve svých básních realizují. Obdobně se pokusíme vymezit rysy, které nabývají povahy specifické, pro básníky příznačné. V práci se dále zabýváme frekvencí a způsobem užití klíčových motivů Furchovy poezie v porovnání s materiálovým korpusem, který je obsažený v databázi Česká elektronická knihovna.
Poetry of V. Furch in the Context of the Czech Poetry of 19th Century