Toxikologické a zdravotnické aspekty neletálních chemických zbraní. - Hamerníková, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2010)
ABSTRACT Toxikologické a zdravotnické aspekty neletálních chemických zbraní V současné době jsou jednou z nejdiskutovanějších oblastí neletální chemické zbraně, které patří mezi významné zbraně hromadného ničení. Tyto zbraně mohou elegantně s minimálními náklady dočasně vyřadit z činnosti živou sílu nebo bojovou techniku a zbraně. Oblast možných aplikací jako neletální chemické zbraně je v porovnání s ostatními druhy snad nejširší a také je již dnes mnoho prostředků schopných okamžitého rozsáhlého použití. Zvláště se poukazuje na možnost vytvoření vysoce účinných psychotropních preparátů s ovlivnitelnou dobou jejich působení, látek znehybňujících člověka. Hlavním cílem mé práce je objasnit význam neletálních chemických zbraní, jako možných prostředků k potlačení vnitřních nepokojů, a zjistit míru informovanosti odborné veřejnosti a laické veřejnosti v problematice neletálních chemických zbraní, pomocí získaných odpovědí a následným výzkumem. A dále pomocí vybraných statistických metod potvrdit hypotézy, že odbornou veřejností jsou neletální chemické zbraně považovány za bojové prostředky a zbraňové systémy, které jsou určeny k dočasnému zneschopnění osob z bojové či jiné cílevědomé činnosti; laickou veřejností jsou neletální chemické zbraně vnímány spíše jako látky ohrožující zdraví člověka a o jejich použití má jen málo informací. Pro zjištění informovanosti laické a odborné veřejnosti v této problematice jsem zvolila dotazníkový průzkum. Soubory u obou skupin obyvatelstva zahrnují celkem sto respondentů, v městě České Budějovice. Pro oba zkoumané soubory byl proveden stratifikovaný výběr na základě konzultace s odborníkem, členem Hasičského záchranného sboru v Českých Budějovicích. Z hlediska ohrožení populace je důležité zajištění její bezpečnosti a to na základě znalostí zasahujících složek Integrovaného záchranného systému v případě teroristického útoku.
Toxikological and health aspects of nonlethal chemical weapons.
Keywords: Chemický terorismus; Chemické zbraně; Neletální zbraně; Otravné látky; Terorismus; Úmluva; Chemical terorrism; Chemical weapons; Non-lethal weapons; Poison substances; Terorrism; Convention