Dodržování ústní hygieny při poskytování komplexní péče u seniorů - Štěchová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem této bakalářské práce je dodržování ústní hygieny při poskytování komplexní péče u seniorů. Podle odborné literatury neustále roste počet seniorů, kteří mají potíže s chrupem, nebo již chrup vůbec nemají (Pacovský, 1994). Nejčastěji se tak děje proto, že v seniorském věku narůstají motorické a kognitivní obtíže. Také se však zvyšuje míra závislosti hospitalizovaných seniorů na ošetřovatelském personálu. Dentální hygiena je navíc velmi často prováděna chybně (Kubíčková, 2012), nebo pouze v minimálním rozsahu. Z nedodržení, nebo špatného provedení ústní hygieny mohou však vznikat nejrůznější komplikace, jako například vznik zubního kazu, zubního plaku, nebo tvorba zubního kamene (Preclíková, 2015). Cílem této bakalářské práce je zjistit rozdíly v dodržování ústní hygieny u seniorů mobilních, částečně imobilních a zcela imobilních. Také se zabývá důvody vedoucí k nedodržování ústní hygieny u seniorů. K těmto cílům jsou vytvořeny tři výzkumné otázky (VO). První VO zní: Jaké existují rozdíly v dodržování ústní hygieny u seniorů mobilních, částečně imobilních a zcela imobilních? Druhá VO: Jaké jsou důvody existence těchto rozdílů u dodržování ústní hygieny u seniorů? Poslední, třetí VO: Jak zdravotní sestry provádějí ústní hygienu u seniorů mobilních, částečně imobilních a zcela imobilních? Pro výzkumnou část této práce je zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Pro získání potřebných dat se používá metoda zúčastněného pozorování, které probíhá na vybraných odděleních zdravotnického zařízení jihočeského kraje. Vypozorovaná data se zaznamenávají do záznamového archu (Příloha 1). Získané údaje jsou zpracovány metodou kódování a rozděleny do sedmi kategorií, a několika podkategorií. Pro druhou část výzkumného šetření se zvolila metoda nestrukturovaných a polostrukturovaných rozhovorů s pacienty seniory, na doplnění a ověření vypozorovaných dat. Každý rozhovor je po domluvě nahrán a následně je zhotoven jeho doslovný přepis (Příloha 2). Získaná data musí být zakódována na základě vnitřní podobnosti jednotlivých kódů, které byly v doslovných přepisech rozhovorů barevně odlišeny (Příloha 3). Výsledky tohoto výzkumného šetření poukazují na to, že nejméně kvalitní a ucelená péče týkající se ústní hygieny je poskytována imobilním pacientům seniorům. Výsledky také odhalily rozdíly v poskytované péči napříč pozorovanými odděleními. Vzhledem k tomu, že tato práce byla psána na základě mých zkušeností s nedodržováním ústní hygieny, tak i přesto bylo zjištěno, že získané závěry svědčí o provádění ústní hygieny u pacientů seniorů, avšak ne v takové míře, rozsahu a kvalitě, v jaké by tomu mělo být. Díky této práci byly odhaleny ale i jiné nedostatky, na které by bylo vhodné přikládat větší význam a nezanedbávat je.
Keeping oral hygiene while taking complex care of seniors
Keywords: senior; komplexní péče; ústní hygiena; senior; complex care; oral hygiene