Problematika výkonu státního požárního dozoru na úseku zjišťování příčin vzniku požárů u případů výbuchů. - Šída, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2013)
Jednou ze součástí výkonu státního požárního dozoru je vyšetřování příčin vzniku požárů (ZPP), jehož výkon se rovněž dotýká oblasti výbuchů. Tyto případy po vyšetřovateli vyžadují zcela specifické vědomosti. Úmyslem MV-GŘ HZS ČR je vytvoření aktualizovaného materiálu pro výkon ZPP, věnující se rovněž vyšetřování výbuchů. Jako zdroj informací byla vytipována i americká příručka NFPA 921. Mým cílem bylo shromáždit české i zahraniční materiály, zabývající se problematikou výbuchů, porovnat je s NFPA 921 a stanovit využitelnost těchto zdrojů pro připravovanou příručku. Výzkumnou otázkou pro mou práci bylo, zda jsou podmínky pro výkon ZPP a jeho postupy v případech výbuchů pro vyšetřovatele HZS ČR dostatečné. Současně jsem zpracovával údaje o případech výbuchů z programu Statistické sledování událostí/Zprávy o zásahu (SSU/ZOZ). Zpracované údaje vytvořily obraz vývoje těchto případů v ČR. Ze zpracování vyplynula tato zjištění: Počet výbuchů stoupá a dominantní oblastí výskytu výbuchů je oblast bydlení. Pro všechny oblasti výskytu je hlavní příčinou lidská nedbalost. Nejčastějším typem výbuchů jsou výbuchy plynu. Výbuchy par hořlavých kapalin jsou dominantní, co se týče počtu úmrtí. Při analýze českých příruček bylo zjištěno, že pozornost věnována problematice výbuchů, je minimální. Při komparaci českých materiálů s NFPA 921 byly zjištěny rozpory hlavně v hodnotách tabulek. Informace z NFPA 921 jsou po úpravě využitelné pro tvorbu připravované příručky. Při konfrontaci se statistickými výstupy však vystupují i nedostatky zpracování NFPA 921. Vyšetřovací postupy jsou zde zaměřeny hlavně na výbuchy značných plošných parametrů. Ty však v ČR nejsou časté a u menších výbuchů jsou jen omezeně využitelné. Zejména zde pak chybí konkrétní informace o nejčastějších příčinách, rizikových činnostech apod. NFPA 921 je tím, spolu s českými materiály, využitelná hlavně pro vytvoření obecného přehledu. Vzhledem k těmto skutečnostem jsem došel k závěru, že informační základna a s ní i podmínky potřebné pro výkon ZPP a jeho postupy, nejsou pro české vyšetřovatele HZS ČR dostatečné. K zaplnění této mezery byl vypracován text uvedený ve výsledkové části, který poslouží jako podklad pro vytvoření kapitoly připravované metodické příručky.
The problems of the State Fire Inspection in the Fire Cause Investigation Section in cases of explosions.
Keywords: VYŠETŘOVÁNÍ POŽÁRŮ; VÝBUCHY; METODICKÁ PŘÍRUČKA; NFPA 921; PŘÍČINY VÝBUCHŮ; INVESTIGATION OF FIRES; EXPLOSIONS; METHODOLOGICAL GUIDE; NFPA 921; CAUSES OF EXPLOSIONS