Analýza nebezpečí a kritické kontrolní body v potravinách - Pulkrab, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce je zaměřena na analýzu nebezpečí a kritické kontrolní body v potravinách. Účelem je přiblížit a seznámit se jak vzniká analýza nebezpečí a kritické kontrolní body v potravinách neboli Hazard Analysis and Critical Control Points (dále jen ''HACCP''). Práce se prolíná teoretickou částí zahrnující poznatky vzniku a fungování HACCP, s praktickou částí názorného uvedení v praxi u firmy PT servis konzervárna spol. s.r.o. Bakalářská práce pojednává o historii, vysvětlení pojmů a celkové problematice HACCP. Práce obsahuje předběžné náležitosti před vývojem plánu HACCP, sedm principů HACCP, identifikaci nebezpečí a zhodnocení rizik identifikovaného nebezpečí. Náplní práce je popis systému HACCP a poukázání na skutečnosti jak je zakotven v legislativě České republiky a Evropské unie, s porovnáním se skutečností v USA. HACCP se objevuje jak v normách řádu ISO 9000, tak i v potravním kodexu Codex Alimentarius. Dále na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady byl v České republice přijat systém rychlého varování pro potraviny a krmiva neboli Rapid Alert System for Food and Feed, dále jen RASFF. V bakalářské práci jsou stanoveny tři hypotézy za účelem zjištění, zda jsou potraviny dostatečně tímto systémem kontrolovány. Smyslem bakalářské práce je vypracování uceleného pohledu na systém HACCP a jeho využití v podniku PT servis konzervárna spol. s r.o. V závěru práce je provedeno vyhodnocení systému, využití v praxi s přihlédnutím na možné zlepšení systému HACCP. I přesto byly dvě stanovené hypotézy potvrzeny a cíl práce byl tímto splněn.
Hazard Analysis and Critical Control Points
Keywords: HACCP - analýza nebezpečí a kritické kontrolní body; Potravní kodex; HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points; Codex Alimentarius