Turismus ve venkovském prostoru - příklad obce Havlíčkova Borová - Sedláková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá turistickým ruchem ve venkovském prostoru,který je možno členit na různé formy a druhy. Hlavním cílem práce je zmapovat Havlíčkobrodsko jako turistickou destinaci a detailně analyzovat situaci formou případové studie v obci Havlíčkova Borová. V teoretické části jsou objasněny pojmy z odborné literatury týkající se venkovského cestovního ruchu, druhů a forem ve venkovském prostoru. Navazuje charakteristika Kraje Vysočina a regionu Havlíčkobrodsko. V praktické části je popis vybrané obce, dále praktická část hodnotí její potenciál pro aktivity venkovské turistiky a porovnává získaná data dotazníkovým šetřením. Na základě tohoto výzkumu byly zjištěny názory a postoje místních obyvatel a turistů a následně bylo zhodnoceno, zda je cestovní ruch v obci využíván.
Tourism in rural space - Case study of the Havlíčkova Borová village
Keywords: cestovní ruch; venkovská turistika; případová studie; Vysočina; Havlíčkobrodsko; Havlíčkova Borová; tourism; provincial tourism; case study; Vysočina; region of Havlíčkův Brod; Havlíčkova Borová