Ošetřovatelská péče u pacienta s kompartment syndromem - Krčmová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce "Ošetřovatelská péče u pacienta s kompartment syndromem" mapuje zvláštnosti ošetřovatelské péče o pacienta s tímto syndromem. Péče o takového pacienta je velmi specifická, a proto by sestra měla mít o této problematice dostatek informací. V teoretické části se zabýváme především preventivními opatřeními, příznaky, diagnostikou, léčbou, perioperačním obdobím, komplikacemi a následně i péčí po propuštění do domácího prostředí. Empirická část práce byla zpracována kvalitativním výzkumným šetřením. Sběr dat probíhal formou polostrukturovaných rozhovorů. Cílem práce bylo: 1. Zjistit, jaké jsou zvláštnosti v péči o pacienta s touto problematikou. 2. Zjistit, jaké se objevují komplikace u pacienta s kompartment syndromem. Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že i přes malé nedostatky poskytují dotazované sestry pacientům kvalitní ošetřovatelskou péči. Bylo zjištěno, že sestry považují za velice důležité preventivní opatření, kterým se snaží zabránit rozvoji kompartment syndromu. Podle získaných informací sestry ihned kontaktují lékaře, pokud zaznamenají alarmující příznaky, a ten určí diagnostické a následně léčebné kroky. Bylo zjištěno, že poskytovaná péče je v tomto případě velice rozmanitá, protože sestra pečuje o pacienta před operačním výkonem a následně i po výkonu. Dále jsme také zjistili, že péče o pacienta po fasciotomii se nijak zvlášť neodlišuje od běžné péče, kterou sestry poskytují i ostatním pacientům.
Nursing care of a Patient with Compartment syndrome
Keywords: kompartment syndrom; fasciotomie; ošetřovatelská péče; pooperační komplikace; compartment syndrome; fasciotomy; nursing care; postoperative complications