Výnos, riziko a likvidita investičních možností - Zámečníková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
V této práci se věnuji finančním investicím, jejich výnosu, riziku a likviditě a portfoliu. Nejdříve rozdělím finanční a kapitálové trhy, charakterizuji investice a fáze procesu investování. Čtenáři jsou představeny finanční instrumenty, do kterých investor může vložit své volné finanční prostředky, jako jsou akcie, dluhopisy, podílové fondy, peněžní vklady, komodity, nemovitosti či devizové trhy. Investor má rozmanité možnosti, nicméně v mé bakalářské práci se zaměřím na finanční investice. V další kapitole definuji 3 důležité pojmy, a to výnos, riziko a likviditu a jak tyto veličiny vypočítat. Krátce také informuji o portfoliu, výpočtu jeho výnosu a rizika. V poslední kapitole teoretické části představím investiční strategie, které může investor zaujmout na základě doby investování, postoji k riziku a riziku inflace. Pro praktickou část mé bakalářské práce jsem si vybrala spořící účet, státní a korporátní dluhopisy a akcie. Pro vybrané instrumenty jsem stanovila výnos, riziko a odhadla likviditu. Z důvodu charakteru a možné komparaci zvolených investic, jsem počítala pouze s běžnými výnosy akcií. Pro riziko byla stanovena časová perioda 3 roky. Pro vybrané dluhopisy byly vypočítány durace. Data použitá v této práci musela být měsíce stará, z důvodu epidemie COVID-19, která měla negativní dopad na akciové trhy. Výsledky jsem porovnala a na závěr doporučila vhodnou investiční strategii pro stanovené investory.
The yield, risk and liquidity of investment options
Keywords: investice; výnos; riziko; likvidita; durace; investment; yield; risk; liquidity; duration