Programy zacházení s drogově závislými v českých věznicích - Přibylová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2010)
Drogová závislost představuje problém, který se negativně dotýká celé společnosti. Pokud se drogově závislá osoba dostane do výkonu trestu odnětí svobody, je nutné tuto situaci řešit. Existují zde různé programy zacházení, které jsou vykonávány v bezdrogových zónách nebo specializovaných odděleních. V začátcích je v českých věznicích poskytování substituční léčby a programů harm reduction. Podporu a pomoc poskytují také neziskové organizace, sdružené pod Asociací nestátních organizací v sekci Drogové služby ve vězení. Vězeňská služba České republiky se snaží eliminovat abúzus drog prostřednictvím protidrogových opatření, mezi která patří například monitoring drog. Programům zacházení, protidrogovým opatřením, službám neziskových organizací a abúzu drog ve věznicích jsem se věnovala teoreticky v první části práce. Ve druhé části práce jsem tuto problematiku konkrétněji popsala prostřednictvím rozhovorů s odborníky z věznic a neziskové organizace.
Treatment programs with drug addicted persons in Czech prisons
Keywords: věznice; výkon trestu odnětí svobody; drogová závislost; abúzus drog; specializované oddělení; bezdrogová zóna; harm reduction; monitoring drog; drogové delikty; Asociace nestátních organizací; poradna drogové prevence; drogové služby ve vězení; prison; execution of a imprisonment sentence; drug addiction; drug abuse; specialized ward; drugless zone; harm reduction; drug monitoring; drug offences; Association of non-governmental organizations; advisory centre of drug prevention; drug service in prison