Individuální dynamika močoviny v mléce v průběhu laktace - Boublík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2007)
V průběhu 10 po sobě jdoucích kalendářních měsících byla sledována skupina 20 dojnic holštýnského plemene tak, aby u nich mohl být popsán vztah mezi obsahem močoviny v mléce a mléčnou produkcí a parametry mléčné užitkovosti. Koeficienty korelace ukázaly, že obsah močoviny v mléce dojnic měl neutrální vztah k obsahu tuku, produkci mléka a laktózy a negativní vztah k obsahu bílkovin v mléce.
Individual dynamic of urea in milk during lactation
Keywords: dojnice; mléko; bílkoviny; tuk; močovina; dairycow; milk; milk protein; milk fat; urea