Associations of fish with various types of littoral habitats in reservoirs - Šmejkal, Marek (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá preferencemi litorálních habitatů jednotlivými druhy ryb ve čtyřech českých nádržích. Tři nejběžnější habitat (pláže, pařezoviště, sutě) byly zvoleny pro tuto studii. Práce se zabývá rozdíly v rybí početnosti, biomase a druhovém složení mezi těmito prostředími stanovenými pomocí tenatních sítí. Dospělci cejna velkého Abramis brama, cejnka malého Blicca bjoerkna a plotice obecné Rutilus rutilus byly vázáni na pláže a pařezoviště s mírným sklonem dna, zatímco okoun říční Perca fluviatilis, ježdík obecný Gymnocephalus cernuus, bolen dravý Leuciscus aspius a štika obecná Esox lucius byly více vázáni na sutě. Tato práce demonstruje nerovnoměrné rozmístění ryb v litorálu nádrží a jejich vázanost na určité habitaty.
Associations of fish with various types of littoral habitats in reservoirs
Keywords: habitatové preference; tenata; přehradní nádrž; komplexita prostředí; sklon dna; struktura společenstva; habitat associations; gillnet; reservoir; structural complexity; slope steepness; community structure