Výuka a výchova v horolezectví - Kořínek, David (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná práce se věnuje výuce a výchově v horolezectví. Teoretická část práce nejprve představuje horolezectví jako celek, uvádí jeho historii a rozdělení. Následuje seznámení s výchovou, horolezeckými pravidly, etikou a ochranou přírody. Poté následují informace ze současného stavu horolezectví doplněné o teoretický, praktický a metodický popis horolezecké výuky. Praktická část je zaměřena na získání konkrétních údajů o výuce a výchově v oddílech Českého horolezeckého svazu a ověření pravdivosti výzkumných hypotéz stanovených na základě teoretické části práce. Celkově si práce klade za cíl představit proces výuky a výchovy v horolezectví a podat o tom aktuální informace, podpořené výzkumnou činností.
Training and education in climbing
Keywords: výuka; výchova; lezení; horolezectví; oddíl; pravidla; etika; ochrana přírody; Český horolezecký svaz (ČHS); umělá stěna; školní lezení; metodika; výzkum; hypotéza; teorie; praxe; training; education; climbing; mountaineering; club; rules; ethics; nature protection; Czech mountaineering association (CHS); indoor climbing wall; school climbing; methodology; research; hypothesis; theory; practice