Měření a vyhodnocení produkce emisních plynů ve vybraném provozu s chovem drůbeže. - Pražma, František (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou znečišťování životního prostředí chovem kuřecích brojlerů. Zemědělská prvovýroba výrazně ovlivňuje životní prostředí, zejména intenzivními chovy hospodářských zvířat a jejich meziprodukty, kterými jsou především organické zbytky a plynné emise negativně působící na životní prostředí jako celek. Zemědělství produkuje až 90 % celosvětového množství amoniaku. V této práci byly zjištěny tyto faktory emisních plynů: amoniak 7,437 mg.kg-1.h-1, metan 82,636 mg.kg-1.h-1, oxid dusný 0,409 mg.kg-1.h-1, sirovodík 4379,01 mg.kg-1.h-1, oxid uhličitý 6579,14 mg.kg-1.h-1 a u vodní páry 16 336 mg.kg-1.h-1 .
Measurement and evaluation of emission gas production in the selected operation with poultry breeding
Keywords: životní prostředí; amoniak; skleníkové plyny; technologie BAT; environment; ammonia; greenhouse gases; BAT technology