Problematika inkluze sluchově handicapovaných osob - Vávrová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce nazvaná Problematika inkluze sluchově handicapovaných osob se zabývá osobami se sluchovým postižením, konkrétněji jejich začleňováním do majoritní společnosti. Práce je rozdělena na teoretickou část, která nás seznamuje se sluchovým postižením jako takovým, řeší klasifikaci sluchového postižení, zabývá se kompenzačními pomůckami, komunikačními systémy sluchově postižených a v neposlední řadě zmiňuje problematiku inkluze a integrace sluchově postižených osob. Praktická část popisuje metodiku výzkumu, cíle výzkumné práce, zahrnuje dotazníkové šetření a jeho následné zpracování, a obsahuje také rozhovor s neslyšícím Michalem Brhelem. Cílem bakalářské práce bude zjistit, jakým způsobem probíhá začleňování SP osob do majoritní společnosti a na tomto základě zmapovat hlavní problémové oblasti, především oblast pracovního uplatnění.
The issue of inclusion of people with hearing disabilities
Keywords: sluchové postižení; pomoc; integrace; inkluze; zaměstnání; hearing diabilities; support; integration; inclusion; employment