Hildegarda z Bingenu: světice, řeholnice a léčitelka - Hlásková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem práce je pohled na léčebné postupy a medicínské představy středověké léčitelky Hildegardy z Bingenu. Tato žena byla známa již za svého života nejen jako léčitelka, skladatelka, spisovatelka a vizionářka, ale byla také abatyší a zakladatelkou dvou klášterů. Je autorkou množství spisů povahy mystické, náboženské, ale i lékařské, mezi její díla se řadí i hudební skladby. Dochovala se rozsáhlá sbírka její korespondence, která dokládá pravidelný kontakt s mocnými své doby, například s cisterciáckým mnichem Bernardem z Clairvaux, papežem Evženem III. a Alexandrem III., císařem Fridrichem I. Barbarossou, pražským biskupem Danielem a mohučským arcibiskupem Kristiánem Buchem. Cílem mé práce je pokusit se o pochopení pramenů Hildegardiných léčitelských schopností v konfliktu mezi vědomostmi získanými studiem a praxí, a mezi zdroji, pocházejícími z jejích vidění.
Hildegard of Bingen: Saint, Nun and Healer
Keywords: Hildegarda z Bingenu; Hildegarda z Bermersheimu; abatyše; Disibodenberg; Rupertsberg; Eibingen; vize; dílo; korespondence; léčení; Hildegard from Bingen; Hildegard from Bermersheim; abbes; Disibodenberg; Rupertsberg; Eibingen; vision; work; correspondence; healing