Leasingové operace a jejich zachycení v účetnictví - Kubátová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá popisem a analýzou leasingových operací a jejich zachycení v účetnictví v konkrétní obchodní společnosti. Teoretická část podává rámcový přehled o leasingových operacích a jejich zachycení v účetnictví z pohledu právního, daňového a účetního a je uspořádána tak, aby poskytla možnost porovnání teoretických poznatků se skutečným stavem zachycení leasingových operací v účetnictví konkrétní společnosti. V praktické části bakalářská práce na základě analýzy zachycení dvou konkrétních leasingových operací v účetnictví zvolené obchodní společnosti vymezuje potencionální problematické oblasti a upozorňuje na rizika a nevýhody, která by mohl přinést zjištěný postup společnosti ve zkoumané oblasti. V této souvislosti se také pokouší o hodnocení toho, do jaké míry je postup společnosti v souladu s příslušnými právními předpisy. Dále bakalářská práce popisuje předpokládané dopady zvoleného postupu společnosti do jejího hospodaření, a to jak předpokládané dopady kladné tak i záporné. V závěru jsou potom navrženy a zdůvodněny doporučené postupy pro účtování leasingových operací ve společnosti do budoucna, popsán jejich předpokládaný přínos a dopad do hospodaření společnosti.
Leasing Operations and Their Record in Accounting
Keywords: leasingová operace; leasingová smlouva; leasingová splátka; finanční leasing; leasingový pronajímatel; leasingový nájemce; předmět leasingu; splátkový kalendář; účtování leasingových operací; leasing operation; lease contract; leasing payment; financial leasing; leasing lessor; leasing lessee; object of leasing; payment calendar; accounting of leasing operations