Hlasová hygiena v profesi učitele - Skalníková, Hana (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se bude zabývat tvorbou hlasu, fyziologickou stavbou hlasového ústrojí a péčí o hlasivky. Cílem práce je objasnit problémy poruch hlasu a uvedení možnosti jejich prevence. Z hlediska učitelské profese je hlas velice důležitým komunikačním prostředkem. Pro pedagogy je nezbytné dodržovat hlasovou hygienu a ovládat správnou mluvní techniku. Učitel je vždy vzorem pro nápodobu, a proto je nezpochybnitelná jeho role při získávání komunikačních dovedností a návyků.
Hygiene of voice in teaching
Keywords: Hlasová hygiena; poruchy hlasu; prevence; Voice hygiene; disorders of voice; prevention