Horolezectví jako cesta k získání odvahy ve víře? - Kalas, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Základním úkolem práce je odpovědět na otázku, jestli horolezectví, jako jedna z volnočasových sportovních aktivit, může člověku nabídnout hodnoty podstatné k jeho životu. Stěžejní kapitola, která se zaměřuje na horolezecké hodnoty, se skládá ze dvou částí. První část - teoretická uvádí příklady několika hodnot, které jsou pro horolezectví důležité. Druhá část - praktická vychází z ankety, uspořádané mezi horolezci. Obě dochází k závěru, že horolezectví je inspirujícím sportem i pro nehorolezce. Pro plnohodnotný život je však podstatná především odvaha převzít za svůj život odpovědnost. Teprve pro takového člověka je horolezectví inspirující aktivitou.
Rock Climbing As a Way of Getting Courage in Faith?
Keywords: Logoterapie; individuace; sebepoznání; smysl života; odpovědnost; volný čas; sport; hodnoty; horolezecké hodnoty.; Logotherapy; individuation; self-knowledge; meaning of life; responsibility; leisure time; sport; values; rock climbing values.