Pohybová aktivita a struktura osobnosti - Bárta, Petr (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabýbá možným vlivem charakteristik osobnosti na pohybovou aktivitu řadových policistů a to na základě vlastního výběrového šetření. Teoretická část práce popisuje jak charakteristiku a význam pohybové activity, tak charakteristiku osobnosti jako takovou, její vývoj a strukturu. Hlavním přínosem této práce je její výzkumná část skládající se ze dvou částí: a) dat získaných z vlastního výběrového šetření ve vzorku řadových policistů, b) statistickým modelem na zjištění faktorů ovlivňujících pohybovou aktivitu. Získaná data obsahují por každého respondenta pěti-faktorovou strukturu popisu lidské osobnosti na základě osobnostního inventáře Big Five i jeho úroveň pohybové aktivity. Kromě vlivu jednotlivých dimenzí osobnosti byl brán v úvahu i možný vliv dalších faktorů jako pracovním prostředí, pohlaví, věk. Jako statisticky průkazný byl nalezen vliv 3 dimenzí osobnosti a pracovního prostředí policisty.
The Physical activity and personality structure
Keywords: pohyb; motorika; pohybová aktivita; osobnost; struktura osobnosti; movement; motor skills; physical activity; personality; structure of personality