Vzdělanostní struktura obyvatelstva České republiky - Křtěnská, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá vzdělanostní strukturou obyvatelstva České republiky. V první, teoretické části je popsán vzdělávací systém České republiky, jednotlivé stupně vzdělání a jejich specifika. Následující část práce je zaměřena na historický vývoj vzdělávání na našem území od počátku až do současnosti v návaznosti na jednotlivé školské reformy. Zásadní část bakalářské práce je věnována hodnocení vzdělanostní struktury obyvatelstva podle jednotlivých stupňů dokončeného vzdělání. Vedle statistických údajů získaných z Českého statistického úřadu se jednotlivé typy vzdělání obyvatelstva analyzují a prezentují za pomocí mapových výstupů. Pro konstrukci map byl použit program ArcGIS. Poslední část práce je věnována porovnání vzdělanostní struktury obyvatelstva České a Slovenské republiky. Aktuálnost této komparace zdůvodňuje společný vývoj obou vzdělávacích systémů.
The Educational Distribution of the Population of the Czech Republic
Keywords: vzdělanost; GIS; Česká republika; úroveň vzdělání; školský systém; education; GIS; the Czech Republic; level of education; the school system