Manželky českých politiků v 19. století - Burešová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
Manželky českých politiků v 19. století Anotace Pro svoji práci jsme si vybrala deset žen, manželek českých politiků 19. století. V první kapitole jsem se zabývala motivem výběru životní partnerky, jejím sociálním, jazykovým a náboženským původem. Pokusila jsem se o analýzu předmanželské korespondence. Druhá část mé práce se věnovala uplatnění žen ve společenském životě a zaměřila se zejména na jejich zapojení do salonního života. Ve třetí kapitole jsem nastínila působení žen ve spolcích. Zajímala mě veškerá manželek politiků na veřejnosti, hlavně v oblasti filantropie. Pokusila jsem se zjistit, jestli muži své manželky v těchto činnostech podporovali. Poslední část se zaměřila na postavení ženy v rodině. Sledovala jsem podíl mužů na řízení domácnosti a výchově dětí. Snažila jsem se o rozbor korespondence mezi manželi a zejména jsem se snažila vysledovat, zda se muži svým partnerkám svěřovali s politickými záležitostmi a jak moc se ženy o tyto věci zajímaly.
The women of the bohemian politicians in the 19th century
Keywords: František Palacký; František Ladislav Rieger; Terezie Palacká; Marie Riegrová; František August Brauner; Augusta Braunerová; Josef Frič; Johana Fričová; Julius Grégr; Anna Grégrová; Jan Krejčí; Aloisie Krejčí; Vojtěch Náprstek; Josefa Náprstková; Miroslav Tyrš; Renáta Tyršová; Alois Pravoslav Trojan; Amálie Trojanová; Václav Zelený; Kateřina Zelená; střední vrstva; 19. století; salon; spolky; žena; dějiny žen; filantropie; František Palacký; František Ladislav Rieger; Terezie Palacká; Marie Riegrová; František August Brauner; Augusta Braunerová; Josef Frič; Johana Fričová; Julius Grégr; Anna Grégrová; Jan Krejčí; Aloisie Krejčí; Vojtěch Náprstek; Josefa Náprstková; Miroslav Tyrš; Renáta Tyršová; Alois Pravoslav Trojan; Amálie Trojanová; Václav Zelený; Kateřina Zelená; middle-class; women; 19th century; morning-room