Panna Maria naše milovaná Matka v mariologii Petra Kanisia - Žilka, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce je věnována mariologii, která je součástí dogmatické křesťanské teologie. Je zaměřená na mariologii Petra Kanisia a v ní pojednávaná mariánská dogmata. Práce obsahuje rozbor vybraných kapitol, které mají jak dějinný rozměr, tak teologický rozměr. Tím je ukázáno jak jsou v díle Petra Kanisia konzistentně propojeny tyto oblasti, tj. časová a nauková. Součástí práce jsou jednotlivá mariánská ogmata. Jde o následující: Neposkvrněné početí Panny Marie, Stálé (ustavičné) panenství Panny Marie, Boží mateřství Bohorodička, Nanebevzetí Panny Marie s tělem i duší. Práce v souladu s dílem Petra Kanisia popisuje i taková témata jako je např. zasnoubení Panny Marie se svatým Josefem či Zesnutí Panny Marie. Práce kazuje, že i přes časový odstup, který od napsání díla uběhl se jedná o stále aktuální spis na mariologické téma.
Virgin Mary Our Beloved Mother in Peter Kanisius' Mariology
Keywords: Panna Maria; mariologie; mariánská dogmata; křesťanství; katolická církev; Petr Kanisius; Jezuité; Virgin Mary; Mariology; Marian dogmas; Christianity; the Catholic Church; Peter Kanisius; Jesuits