Biological dinitrogen fixation by selected soil Cyanobacteria as affected by strain origin, morphotype, and light conditions. - Hrčková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2011)
Schopnost heterocytózních půdních sinic izolovaných z různých geografických oblastí fixovat vzdušný dusík (respektive jejich nitrogenázová aktivita ? NA) byla určována s využitím metody ARA (redukcí acetylénu). Byla porovnávána NA za světla a tmy u sinic s různou morfologií. Byla zjišťována závislost NA na frekvenci heterocytů.
Biological dinitrogen fixation by selected soil Cyanobacteria as affected by strain origin, morphotype, and light conditions.
Keywords: biologická fixace dusíku; nitrogenázová aktivita; test redukce acatylénu; půdní sinice; frekvence hetercytů; morfologie; zeměpisné oblasti; biological dinitrogen fixation; nitrogenase activity; acethylene reduction assay; soil cyanobacteria; heterocysts frequency; morphology; geographical area