Problematika kouření a užívání alkoholu u dětí školního věku (12-15 let) - Vohlídalová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce se skládá z teoretické a praktické části.Teoretická část obsahuje historii alkoholu a tabáku,jejich složení a vliv na organismus,a to zejména dětský, a současný stav.Také nás seznámí s prevencí a platnými zákony v této oblasti.Praktická část má za úkol potvrdit,či vyvrátit předem stanovené hypotézy.Jako prostředek výzkumu jsem si zvolila kvantitativní dotazníkovou metodu.Dotazníky byly rozdány v sedmých,osmých a devátých třídách na ZŠ v Ševětíně a ZŠ v Dukelské ulici v Českých Budějovicích.Celkem bylo rozdáno 281 dotazníků a jejich návratnost byla 100%. Ve své práci se snažím o monitoring přístupu dnešních dětí ke kouření a konzumaci alkoholu,jejich vědomostí v této oblasti a rozsahu prevence.Předpokládám,že výsledky bude možno využít jako nástin pro preventivní opatření na základních školách.
The problems of smoking and drinking of children of school age (12-15 years)
Keywords: alkohol; dospívání; historie; kouření; prevence; zákony; Alcohol; adolescence; history; smoking; prevention; laws