Uplatnění přenesených ohrožených druhů cévnatých rostlin ve vybraných biotopech - Vopátková, Alena (Jihočeská univerzita, 2013)
Anotace: Tato práce zdůrazňuje význam ochrany přírody. Důležité je přispívat k ochraně životního prostředí šetrným hospodařením, pečovat o strukturu a stav krajiny, respektovat chráněná území a tím přispívat k ochraně ohrožených rostlin a živočichů, ale i těm, které by mohly být ohroženy. Dále se zabývá charakteristikou ohrožených druhů a lokalit s výskytem dymnivky bobové (Corydalis intermedia), prvosenky vyšší (Primula elaior), kosatce sibiřského (Iris sibirica), vstavače májového (Dactylorhiza majalis). A také vlastním sledováním lokalit ohrožených druhů dymnivky bobové (Corydalis intermedia), prvosenky vyšší (Primula elaior) a kosatce sibiřského (Iris sibirica). V poslední kapitole se snažím pomocí literatury a vlastního pozorování navrhnout vhodná opatření a ochranu sledovaných rostlin a lokalit.
The employment of transfered threatened plant species in selected stand types
Keywords: Klíčová slova: ochrana; biodiverzita; ohrožené druhy; biotop; populace; porostů; hnojení travinných porostů; invazní druhy; dymnivka bobová (Corydalis intermedia); prvosenka vyšší (Primula elaior); kosatec sibiřský (Iris sibirica); vstavač májový (Dactylorhiza majalis); vhodné obhospodařování.; Key words: protection; biodiversity; endangered species; biotope; population; Corydalis (Corydalis intermedia); True Oxlip (Primula elaior); Siberian Iris (Iris sibirica); Marsh Orchid (Dactylorhiza majalis); suitable management.