Kvalita života pacientů s chronickou rýmou - Bohatá, Hana (Jihočeská univerzita, 2007)
Alergická rýma je zánětlivé onemocnění nosní sliznice, jehož hlavními příznaky jsou: svědění nosní sliznice, kýchání, hypersekrece a zduření nosní sliznice. Rýma je definována jako chronická, pokud jsou přítomny alespoň dva z těchto příznaků minimálně jednu hodinu denně po většinu dní. Celoroční alergická rýma je vyvolávána alergeny, které se trvale vyskytují v ovzduší, především ve vnitřním prostředí budov. Mezi nejvýznamnější patří roztoči domácího prachu, zvířecí alergeny a některé druhy plísní charakteristické pro určitou oblast. Stanovila jsem si následující cíle: Cíl1: Zjistit, jak chronická rýma ovlivňuje kvalitu života pacientů. Cíl2: Zjistit, jak jsou pacienti trpící chronickou rýmou informováni o svém onemocnění. Obě dvě následující hypotézy se mi potvrdily: H1: Chronická rýma negativně ovlivňuje kvalitu života pacientů. H2: Pacienti jsou dostatečně informováni o svém onemocnění. Výzkum jsem prováděla pomocí dotazníků s návratností 80%. Dotazník se skládal z 16 otázek a byl zaměřen na kvalitu života. S výsledky této práce bych chtěla seznámit lékaře i sestry pracující na oddělení a zabývající se touto problematikou.
The quality of life of patients suffering from chronical cold
Keywords: alergie; chronická rýma; imunitní systém; kvalita života; allergy; chronic rhinitis; immune system; quality of life