Výživa skotu v daném zemědělském podniku - Průša, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Výživa dojnic ve vztahu k produkci mléka je nedílnou součástí větších podniků s živočišnou produkcí. Bakalářská práce uvádí rozdělení dojnic do kategorií podle produkce mléka a zároveň podle počtu dnů v mezidobí. Dále jsou uvedeny živiny, které dojnice pro svoji produkční potřebu vyžadují. Pro jednotlivé živiny jsou předepsané normy v jednotlivých krmivech a v potřebách dojnic v závislosti na hmotnosti a produkci mléka. Pro přesnější výpočet krmné dávky jsou důležité rozbory objemných i jadrných krmiv a následně dle nich přizpůsobená krmná dávka s množstvím makroprvků a ostatních živin důležitých pro správný metabolický děj dojnic. Dané jednotlivé rozbory je možno vložit do počítačových programů, které už obsah živin u jednotlivých kategorií dojnic mají předinstalovaný. Rozdíly ve výsledcích u jednotlivých živin ukáží co daná kategorie dojnic potřebuje, či čeho má nadbytek a podle toho je také důležité krmnou dávku nastavit na takovou hodnotu, aby dojnicím nedělala žádné zdravotní potíže a tudíž aby byl zajištěn částečný welfare dojnic.
Nutrition cattle for a given farm
Keywords: dojnice; krmná dávka; živiny; krmiva; technika krmení; dairy cattle; feeding ration; nutrients; fodder; feeding method