Podíl komunitní sestry na podpoře aktivního stáří - Šťastnová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Podíl komunitní sestry na podpoře aktivního stáří V souvislosti se vzrůstající tendencí počtu seniorů v ČR vyvstává nutnost udržet starší generaci aktivní a soběstačnou pokud možno co nejdéle. Činnost geriatrických sester dnes vykonávají sestry praktických lékařů a sestry agentur domácí péče. V primární péči by se ale uplatnily komunitní sestry, jak je tomu v zahraničí. My jsme zjišťovali, co od komunitní sestry v podpoře aktivního stáří očekávají samotní senioři, mladší veřejnost, ale i sestry a studenti V kvalitativní části výzkumu jsme použili techniku polostrukturovaného rozhovoru, v kvantitativní části výzkumu pak techniku dotazníku. Podařilo se nám najít odpovědi na výzkumné otázky, které jsme si stanovili na začátku výzkumu: veřejnost očekává od komunitní sestry péči ošetřovatelskou, zdravotní i pomoc v oblasti sociální; veřejnost očekává od komunitní sestry zaměření se na edukaci v oblasti zdravého životního stylu, léčebného režimu; senioři očekávají od komunitní sestry v oblasti sociální širší pomoc než mladší veřejnost; finanční zajištění, zdravá strava a fyzická aktivita jsou formou přípravy mladší veřejnosti na vlastní stáří; mladší veřejnost chce být komunitní sestrou informována o přípravě na stáří. Zároveň jsme potvrdili námi stanovené hypotézy: 1) Sestra preferuje u komunitní sestry spíše roli poskytovatelky péče (potřebné péče) než roli edukátorky v podpoře aktivního stáří. 2) Studenti 3. ročníku oboru Všeobecná sestra, ZSF JU preferují u komunitní sestry spíše roli edukátorky v podpoře aktivního stáří než roli poskytovatelky péče (potřebné péče). Výsledky mohou posloužit k dalším výzkumům, mohou se stát inspirací pro vzdělávací programy a kurzy v oboru komunitní péče o seniory či mohou posloužit pro rozvoj komunitního plánování v podpoře aktivního stáří. Jistě přispějí i ke změně pohledu na sestru pracující s komunitou seniorů.
Community nurse contribution to the support of active old-age
Keywords: Aktivní stáří; Komunita; Komunitní sestra; Senioři; Active Old Age; Community; Community Nurse; Seniors