Morální profil sociálního pracovníka jako jeden z předpokladů kvality sociální práce - Bláhová, Petra (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zaměřuje na náplň a problémy související s prací sociálního pracovníka a snaží se zhodnotit podstatu jeho morálního profilu. Na základě toho bylo nutné přistoupit k vymezení pojmů sociální práce a uvést tak, že sociální pracovník musí disponovat celou řadou znalostí, schopností a dovedností. Patří mezi ně tzv. měkké dovednosti, jako je empatie, schopnost naslouchat, dovednost řešit konflikty, komunikační schopnosti. Osobní hodnotový žebříček, vlastnosti, životní názory a zkušenosti a mnoho dalšího určuje přístup sociálního pracovníka ke klientům. V další části jsem se věnovala etickým dilematům, se kterými se sociální pracovník potýká a které se snaží určitými přístupy také zvládnout. Hlavním cílem této práce bylo poodhalit, do jakých eticky dilematických situací se sociální pracovníci mohou dostat a jaké volí strategie k jejich zvládání.
The moral profile of a social worker as one of the presumptions of quality of social work
Keywords: sociální práce; sociální pracovník; etika; měkké dovednosti; morálka; svědomí; odpovědnost; dilema; social work; a social worker; ethics; soft skills; morale; conscience; responsibility; dilemma