Oktaviánova cesta k moci. Politika a vzestup Caesarova dědice v letech 44-31 př. n. l. - Dvořák, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce sleduje mocenský vzestup Caesarova dědice Oktaviána. Práce se zabývá vývojem událostí od zavraždění Caesara v 44 př. n. l. až po bitvu u Actia v roce 31 př. n. l. V rámci druhého triumvirátu se zaměřuje především na okolnosti jeho zformování v roce 43 př. n. l. a Oktaviánovu politiku v letech následujících, zvláště na způsoby, jakými se Oktavián vypořádal nejdříve v roce 36 př. n. l. s Lepidem a v roce 31 př. n. l. s Antoniem. V této práci je také předložena úvaha nad tím, jak se Oktavián poučil z chyb, kterých se dopustil jeho adoptivní otec Julius Caesar, a jak sám postupoval při budování režimu osobní moci (přístup k různým vrstvám římské společnosti, kumulace funkcí atd.). Práce na tyto otázky odpovídá jak využitím moderní odborné literatury, tak i rozborem dobových zdrojů.
Octavian´s Path to Power. The Politics and the Rise of Caesar´s Heir in 44-31 BCE
Keywords: Oktavián; triumvirát; Caesarův dědic; Octavian; Second Triumvirate; Caesar's heir