Vybrané segmenty rozvojového potenciálu na úrovni obcí - Petrách, Filip (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vybraných segmentů rozvojového potenciálu na úrovni obcí Jihočeského kraje způsobujících disparity mezi těmito územními jednotkami v kontextu obecních rozpočtů a migrace mezi územními celky. Obsahuje část teoretickou, charakterizující obce jako územní celek, její rozpočet a dále vybrané socioekonomické a demografické ukazatele. Následuje část obsahující charakteristiku vybraných územních celků a její specifikaci ze socioekonomického a migračního hlediska. Praktická část je složena ze dvou hlavních částí. První oddíl je zaměřen na analýzu vývoje a trendů relativních a absolutních socioekonomických a demografických ukazatelů s potenciálním vlivem na vznik disparit mezi obcemi. Tato analýza je složena ze dvou částí - kvantitativní (se zaměřením na vývoj ukazatelů v časové řadě v letech 2001 - 2008) a kvalitativní, kde je věnována pozornost struktuře obcí v Jihočeském kraji a srovnání ukazatelů jednotlivých obcí v letech 2001 a 2008 za použití shlukové analýzy doplněné Giniho koeficientem. V druhém oddílu je věnována pozornost vzorku tří zvolených obcí (Dubné, Kvilda, Litvínovice), kde jsou charakterizovány všechny socioekonomické a demografické proměnné se zaměřením na příjmy obecních rozpočtů.
Selected parts of a development potential on a municipality level
Keywords: obec; rozpočet; migrace; disparita; dotace; municipality; budget; migration; disparity; grants