Salesiánský preventivní systém a skauting - Musil, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce porovnává na teoretické rovině dva výchovné systémy: salesiánský preventivní systém a skauting. Představuje osobnost zakladatelů, charakterizuje a poté porovnává adresáty, poslání, principy, cíle, metody a prostředky těchto výchovných systémů. To vše je porovnáno se zaměřením zejména na etické hodnoty, morální ctnosti a hodnotové postoje, které ve výchově tyto systémy prosazují. Práce se snaží najít prvky, které jsou výchovným systémům společné, které rozdílné, a snaží se vystihnout ty, kterými se mohou vzájemně inspirovat k ideálu integrální výchovy mladého člověka.
The Salesian Preventive System and Scouting
Keywords: salesiánský preventivní systém; skauting; výchova; mládež; výchovný systém; Jan Bosko; Don Bosco; Robert Baden-Powell; rozum; náboženství; laskavost; povinnost; Bůh; poctivý občan; dobrý křesťan; integrální výchova; ctnosti; služba; etické hodnoty; Salesian preventive system; scouting; education; youth; Don John Bosco; Robert Baden-Powell; educational system; honest citizen; good christian; integral education; virtue; moral value