Výuka místního regionu na 2.stupni ZŠ na příkladu Sedlčanska - Pyšnová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce na základě empirického šetření shrnuje poznatky o způsobech výuky místního regionu na základních školách a nižších ročnících víceletých gymnázií na Sedlčansku, včetně informací o místních učitelích zeměpisu. Na základě výsledků testu znalostí o místním regionu současně porovnává vědomosti žáků a následně hledá souvislosti mezi úrovní znalostí žáků v oblasti místního regionu a způsoby výuky tohoto tématu. Druhá část diplomové práce obsahuje samotný návrh koncepce výuky Sedlčanského regionu (metodika výuky, učební text, pracovní listy, projekt a exkurze), vycházejícího z platných vzdělávacích dokumentů.
Methodology of regional education at the 2nd stage of primary schools: a case study Sedlčany and its surroundings