Bezdomovství a srovnání nabízených služeb církevními zařízeními mužům bez domova na území jižních Čech - Stráňková, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá bezdomovstvím a orientuje se pak na muže bez domova a služby poskytované církevními zařízeními na území jižních Čech. Teoretická část vysvětluje některé z používaných pojmů, jako je bezdomovství a bezdomovec, pojem hmotná nebo sociální nouze, chudoba a sociální vyloučení, charita církve. Dále popisuje dvě charitní organizace a jejich zařízení poskytující péčei lidem (resp. mužům) bez domova. Praktická část pak mapuje služby z pohledu klientů dvou výše popsaných zařízení, ropzsah nabízených služeb, faktické využívání a případné chybějící okruhy péče tak, jak to vnímají současní uživatelé zařízení. jedná se o azylový Dům sv. petra a azylový Dům sv. pavla. V závěru poukazuje na nutnost vlastní motivace jedince a zároveň na potřebu poskytnutí potřebné péče, aby se jedinec nestal sociálně vyloučený.
HOMELESSNESS AND THE SERVICES OFFERED COMPARISON CHURCH DEVICES FOR WOMEN HOMELESS IN SOUTH BOHEMIA
Keywords: bezdomovství; bezdomovec; sociální vyloučení; hmotná nouze; sociální nouze; chudoba; sociální služby; charita; církevní zařízení; Dům sv. Pavla; Dům sv. Petra; homelessness; homeless; social exclusion; material distress; social distress; poverty; social services; charity; religious facilities; shelter; St. House. Paul; the Holy St.House Petra