Pokročilé oxidační procesy v environmentálních aplikacích - Olšan, Pavel (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této diplomové práce je studium synergického efektu pokročilých oxidačních procesů (AOP) na rozklad chemických organických látek rezistentních k biodegradaci. V rámci diplomové práce byl testován synergický efekt fotokatalyticky aktivního materiálu a nízko teplotní plazmy. Modelové látky spolu s fotokatalyticky aktivním materiálem byly vystaveny působení atmosférického plazmového výboje (Gliding Arc) za účelem zvýšení tvorby OH radikálů a zvýšení účinnosti oxidačních procesů. V první kapitole teoretické části jsou shrnuty znalosti pokročilých oxidačních procesů, jejich rozdělení, principy a využití. Další kapitoly jsou věnovány charakteristice a vlastnostem oxidu titaničitého a shrnutí metod vytváření tenkých vrstev. Poslední kapitola teoretické části se zabývá různými typy plazmových výbojů. V experimentální části je popsáno zařízení pro rozklad rezistentních organických látek s využitím AOP. Další kapitola experimentální části se věnuje rozkladu organického barviva AO7 a antibiotika Verapamil hydrochlorid. Poslední kapitola shrnuje výsledky experimentu.
Advanced oxidation processes in environmental applications
Keywords: pokročilé oxidační procesy; gliding arc; synergický efekt; advanced oxidation processes; gliding arc; synergistic effect