Logistika ve vybraném výrobním podniku - Chochola, Josef (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu logistických činností v Kartáčovnách, a. s. se sídlem v Pelhřimově. Společnost s dlouhodobou tradicí v daném oboru se zabývá výrobou a prodejem kartáčnického zboží. Po celkovém uvedení společnosti včetně analýzy konkurence jsem dospěl k identifikaci současné marketingové strategie, která se snaží o udržení stávajících pozic na trhu. Doporučuji rozšíření webových stránek o internetový obchod, který by je tak vhodně doplnil. Dále jsem se zabýval analýzou logistického řetězce. Jedná se o tradiční logistický řetězec s přetržitými toky v němž materiálový tok funguje na podkladě tlačného principu (push). Nevýhodou celého logistického řetězce je nutnost držení velkých zásob v podobě materiálu, polotovarů a výrobků. V návaznosti na tyto výše zásob a měnící se variabilní a fixní náklady by mělo docházek k častějším přepočtům optimální výrobní dávky u jednotlivých druhů výrobků. Ze zjištěné skutečnosti nutnosti velkých přeprav v rámci areálu jsem se dále zaměřil na vhodné rozmístění objektů, vybavení pracovišť a nákladů na transporty. Při prohlídce všech pracovišť jsem nezaznamenal žádné hrubé nedostatky. Hodnotím také kladně celkové osvětlení provozoven pomocí denního světla, které vytváří pracovní pohodu a nestává se stresorem jako při použití umělého osvětlení. Při bližším zkoumání tras, počtu kontaktů, vzdáleností a nákladů na transporty mezi jednotlivými objekty (provozy) v areálu společnosti jsem zjistil možnost ušetřit ročně na přepravních nákladech 162 216,80 Kč. Tato skutečnost byla demonstrována pomocí metody CRAF. Doporučoval bych vybudování nového skladu na místě dnešního skladu granulátu II. Stávající starý sklad by byl odstraněn a nahrazen novým o větší kapacitě.Domnívám se, že výstavba nového skladu by přinesla nespočet kladů, které stojí za zvážení.
Logistics in a chosen manufacturing concern
Keywords: logistický řetězec; vzdálenosti; snižování nákladů; logistic chain; length of haul; cost reduction