Modely hodnocení efektivnosti a jejich aplikace - Marková, Klára (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce na téma "Modely hodnocení efektivnosti a jejich aplikace" se zabývá matematickými modely hodnocení efektivnosti vzájemně porovnatelných produkčních jednotek a zaměřuje se na možnost využití modelů analýzy obalu dat (DEA - Data Envelopment Analysis) pro tyto účely. Cílem diplomové práce je za prvé popsat modely analýzy obalu dat pro hodnocení efektivnosti a uvést možnosti jejich uplatnění a za druhé aplikovat získané teoretické poznatky, za použití vhodného software, na konkrétním příkladu z praxe. Aby mohl být stanovený cíl dodržen je diplomová práce rozdělena na dvě části - literární přehled a praktickou část. Literární přehled popisuje, na jakých základních principech je metoda DEA založena, jaká vstupní data jsou potřebná pro provedení výpočtu efektivnosti a jaké výsledky nám je metoda DEA schopna poskytnout. Dále se tato teoretická část věnuje jak podrobné charakteristice základních DEA modelů, tak i stručnému přehledu odvozených alternativních a modifikovaných DEA modelů. Následuje přehled softwarových aplikací umožňujících provést hodnocení efektivnosti metodou DEA. Literární přehled je zakončen uvedením charakteristických oblastí, kde jsou v praxi modely DEA pro hodnocení efektivnosti využívány. Praktická část diplomové práce vznikla ve spolupráci s hasičským záchranným sborem konkrétního kraje České republiky a aplikuje vhodný model DEA na porovnání efektivnosti požárních stanic. Výsledkem této praktické aplikace metody DEA by mělo být 1. posouzení vhodnosti použití modelů analýzy obalu dat v daném případě, 2. využití získaných výstupních údajů aplikovaného modelu DEA pro zhodnocení efektivity jednotlivých požárních stanic sledovaného hasičského záchranného sboru a návrh na případné zlepšení aktuální situace.
Efficiency evaluation models and their applications
Keywords: Ekonomie; matematické modely; efektivnost; metoda analýzy obalu dat; Economics; mathematical models; efficiency; Data Envelopment Analysis