Politický proces ve vybrané obci (Jindřichův Hradec) - Berková, Vanessa (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na faktory ovlivňující charakter lokálního politického procesu v Jindřichově Hradci. Charakterizuje hlavní socioekonomické ukazatele obce, vývoj lokální politiky a aktéry politického procesu v obci. Hlavním cílem práce je zjistit, zda občané Jindřichova Hradce volili určitou politickou stranu kvůli významné osobnosti v čele strany nebo kvůli politickému programu strany. Teoretická část popisuje politický proces od obecní samosprávy České republiky po politickou participaci občanů. Socioekonomická a demografická charakteristika obce navazuje na teoretickou část a obsahuje obecné informace o městě, demografickou strukturu, geografickou strukturu, podnikatelské subjekty a v poslední řadě školství. Následná praktická část zkoumá jednotlivé roky komunálních voleb. Sledování a porovnávání volebních výsledků zahrnuje volby za období 2002 až 2018. Data jsou získávána studiem podkladů a informací z Českého statistického úřadu a dotazníkovým šetřením. Výstupem praktické části je skutečnost, že osobnost Stanislava Mrvky měla pozitivní vliv na úspěch strany ČSSD působící v Jindřichově Hradci.
Political Process in the selected municipality (Jindřichův Hradec)
Keywords: politický proces; volby do obecního zastupitelstva; aktéři politického procesu; obecní samospráva v České republice; volební účast; politická participace občanů; political process; municipal elections; actors of political process; municipal self-government of the Czech Republic; voter turnout; political participation of citizens