Význam a metody mezipodnikového srovnávání - Mašková, Iva (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce bylo posoudit možnosti a metody vhodné pro mezipodnikové srovnávání, jejich aplikace na konkrétní podnik a analýza situace daného podniku v rámci odvětví. Analyzovaným podnikem byla DURA Automotive, k. s. Analýza a srovnání byly provedeny za roky 2003, 2004 a 2005. Podklady pro výpočet ukazatelů byly převzaty ze základních výkazů podniku. Pro mezipodnikové srovnání byly použity některé poměrové ukazatele, bankrotní a bonitní modely, Spider analýza a ukazatel ekonomické přidané hodnoty. Hodnoty poměrových ukazatelů byly porovnány s odvětvovými průměry. Pro výpočet ekonomické přidané hodnoty byl použit program Evalent, konkrétně metoda INFA.
Meaning and methods of intercompany comparison
Keywords: mezipodnikové srovnání; finanční analýza; ekonomická přidaná hodnota; odvětvový průměr; finanční výkazy; intercompany comparison; financial analysis; economic value added; average of industry branch; financial statements