Průzkum výskytu oportunního prvoka, Giardia intestinalis, u zdravých lidí a jejich zvířat v ČR s použitím qPCR - Brožová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2022)
Hlavním cílem této studie bylo optimalizovat diagnostický qPCR protokol pro detekci prevalence střevního prvoka Giardia intestinalis ve skupině dobrovolníků napříč Českou republikou. Celkem bylo odebráno 428 vzorků od zdravých lidí (296) a od zvířat (132), se kterými byli tito lidé v úzkém kontaktu. Celková prevalence G. intestinalis byla 7 % u lidí a 19 % u zvířat. Kromě toho jsme porovnávali citlivost dvou molekulárních metod pro detekci přítomnosti giardie, konkrétně qPCR a konvenční PCR. Na základě našich výsledků jsme zjistili, že qPCR je citlivější metodou než PCR.
Survey of the occurrence of the opportunistic protist, Giardia intestinalis, in healthy people and their animals in the Czech Republic with using qPCR
Keywords: Giardia intestinalis; průzkum; prevalence; qPCR; Giardia intestinalis; survey; prevalence; qPCR