Revitalizace rybníků a ochrana biodiverzity příklad rybníku Jordán. - Řežábek, Pavel (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce je pojata jako literární rešerše. Pozornost je věnována shrnutí základních poznatků revitalizací nádrží obecně, se zaměřením na odstraňování sedimentu a vypouštění nádrže. Hlavním cílem je popsat současný stav revitalizace nádrže Jordán a problémy vzniklé technickými postupy. Dále je popsána biodiverzita hlavních skupin organismů (ryby, vybrané skupiny bezobratlých a vyšší rostliny), zejména z hlediska chráněných druhů podle zákona. Časově jsou popsány první tři roky revitalizace, která je v současnosti před dokončením (půl roku do zakončení prací).
Revitalization of ponds and biodiversity conservation - Jordán pond case study.
Keywords: biodiverzita; revitalizace; sediment; ohrožené druhy.; biodiversity; revitalization; sediment; endangered species.