Tanec jako součást terapie závislých pacientů - Šafaříková, Klára (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá efekty latinsko-amerických a standartních tanců na sebepojetí a úzkostnosti u alkoholově a drogově závislých pacientů v Psychiatrické léčebně Červený dvůr. Teoretická část se zaměřuje na vymezení specifik závislostí, efektu tance na lidskou psychiku, úzkostnosti a klíčových pojmů sebepojetí jako je self-esteem, self-efficacy. V teoretické části je záměrem popsat potenciál využití tance jako jedné z klíčových metod práce s klientem při jeho terapii a zpracovat přehled teoretických a výzkumných publikací na toto téma. Empirická část bude realizována kvantitativním přístupem, kde si klademe za cíl zjistit úrovně vybraných rysů za pomocí standardizovaných psychologických nástrojů před začátkem prvního a po ukončení čtvrtého setkání vedenými tanečními mistry. Zároveň bude taneční skupina pacientů srovnána s kontrolní skupinou, která během své léčby neměla vedené taneční lekce.
Dance as a part of therapy for addicted patients
Keywords: Tanec; self-esteem; self-efficacy; úzkostnost; závislost; alkohol; drogy; Dance; self-esteem; self-efficacy; anxiousness; addiction; alcohol; drugs