Zaniklé obce Šumavy, jejich historie a současnost - Musilová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá tématem zaniklých obcí Šumavy. Práce je nejprve zpracována literární rešerší, ve které se v jednotlivých kapitolách popisuje průzkum Šumavy - poloha a rozloha, geologie, pedologie, fauna a flóra, hydrologie, podnebí, regionální členění reliéfu, turistika a ochrana přírody. Dále je zde zmíněna kapitola o historii Šumavy a jejím osídlení a následně ještě část o vojenských újezdech na Šumavsku, konkrétně o Boleticích a bývalém vojenském újezdu Dobrá Voda. Na literární rešerši navazuje kapitola stanovení cílů práce a následně metodika, ve které je zhodnoceno vybrané území pro praktickou část a popsané zvolené metody práce. V závěrečné fázi je sepsána historie vybraného území a následně je v v programu ArcMap zmapováno území se zaniklými obcemi a osadami bývalého vojenského újez-du Dobrá Voda. Posledním bodem práce je zhodnocení a podrobnější popsáni historie třech vybraných zaniklých obcí a osad společně se zhodnocením a porovnáním vývoje land usu v letech 1950, 2000 a 2021.
Defunct villages of Šumava, their history and present
Keywords: Šumava; vojenský újezd Dobrá Voda; zaniklé obce; zaniklé osady; land use; Prášily; Hůrka; Zhůří.; the Bohemian Forest; military district Dobrá Voda; destroyed village; destroyed settle-ment; land use; Prášily; Hůrka; Zhůří.