Hipoterapie jako podpůrná léčba skolióz - Lišková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá hipoterapií coby podpůrnou terapií u pacientů se skoliózou. Práce je členěna na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je rozdělena do dvou kapitol, které se zabývají hipoterapií a skoliózou. V kapitolách jsou vysvětleny základní pojmy, nezbytné pro seznámení se s danou problematikou. V rámci podkapitol jsem se u hipoterapie zabývala složením hipoterapeutického týmu, průběhem hipoterapie, polohováním, indikacemi, kontraindikacemi a jejich léčebným principem. U skoliózy popisuji základní terminologii, rozdělení skolióz, rizikové faktory, terapii a léčbu. V praktické části pak uvádím cíle práce a samotný výzkum. Tato část je zpracována formou kvalitativního šetření - případovou studií, smíšeným výzkumem. Výzkum je prováděn formou zpracování kazuistik tří probandů s diagnostikovanou skoliózou. Probandi docházeli 1-2x týdně na farmu U Lištičky v Úlehli, kde jim byla prováděna praktická aplikace hipoterapie. Každý proband absolvoval 12 hipoterapeutických jednotek. Metodou získávání dat byl kineziologický rozbor (vstupní a výstupní), systematické pozorování a rozhovor. Práce obsahuje vstupní vyšetření, zhodnocení vstupního vyšetření, individuální terapii, výstupní vyšetření, zhodnocení výstupního vyšetření a zhodnocení terapie. Jednotlivé kazuistiky jsou doplněny fotodokumentací ze vstupního a výstupního vyšetření, z průběhu hipoterapeutických jednotek a tabulkami s výsledky vyšetření. Metody použité pro sběr dat byly následující: anamnéza, aspekce, vyšetření pánve, Adamsův test, vyšetření pomocí olovnice, funkční zkoušky páteře, vyšetření hypermobility, vyšetření svalů, zkouška stoje na dvou vahách, Véle test, goniometrické vyšetření, antropometrické vyšetření, vyšetření dechových funkcí, pohybové stereotypy a neurologické vyšetření. Cílem práce bylo zmapování působení hipoterapie jako podpůrné léčby u skolióz a zhodnocení výsledků před a po vlivu hipoterapie u probandů se skoliózou. Výsledky u všech tří probandů potvrdily, že díky hipoterapii došlo ke snížení asymetrií, zlepšení držení těla, anteverze pánve, zvýšení svalové síly, zlepšení pohybových stereotypů, ovlivnění dechových funkcí a stability sedu na koňském hřbetu. Vliv hipoterapie se prokázal i u některých funkčních zkoušek a při vyšetření olovnicí. Zároveň byla u všech probandů, i přes jejich počáteční obavy, pozitivně ovlivněna psychika a prohloubil se jejich vztah ke zvířatům. Na základě zhodnocení výsledků, které byly u probandů zaznamenány, si dovolím konstatovat, že hipoterapie jako podpůrná léčba u lidí se skoliózou je přínosná. Výstupy této bakalářské práce by mohly být využity jak v praxi, tak jako edukační materiál pro studenty fyzioterapie, samotné hipoterapeuty, či jako podklad pro další výzkum v této oblasti. Tato práce je výsledkem snahy o zlepšení podvědomí o hipoterapii, jako podpůrné metody při léčbě skolióz u odborné i laické veřejnosti, a poukázat na pozitivní působení hipoterapie na člověka.
Hippotherapy as a supportive treatment of scoliosis
Keywords: Skolióza; rehabilitace; hipoterapie; hiporehabilitace; kůň; léčebné ježdění.; Scoliosis; rehabilitation; hippotherapy; hipporehabilitation; horse; healing riding.