Sestrojení experimentů z kvantové mechaniky - Štěpánek, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá sestrojením dvou experimentů z kvantové mechaniky - Důkaz existence fotonu, Průchod jednotlivých fotonů interferometrem. V práci je zaznamenána teoretická opora pozorovaných jevů, tj. koherenční funkce druhého řádu, popis interferometru a podmínky pozorování interference (viditelnost, koherenční délka, vymizení kvantové informace). K produkci jednotlivých fotonů bylo použito spontánní sestupné parametrické konverze typu I, koincidence byly zpracovány pomocí FPGA karty a data zaznamenána pomocí programu LabView. Součástí práce bylo provést měření experimentů, vytvořit zadání pro studenty do laboratoří, vytvořit část s ladícími postupy a sekci odstraňování problémů.
Construction of Quantum mechanical experiments
Keywords: Důkaz existence fotonů; Grangierův experiment; Jednotlivé fotony; Interference jednotlivých fotonů; Polarizační interferometr; Koherenční funkce druhého řádu; Experimenty z kvantové mechaniky; Proof of the Existence of Photons; Grangier experiment; Single-Photons; Single-Photon interference; Polarization interferometer; Degree of second-order coherence; Quantum Mechanics Experiments