Českobudějovický chudobinec v letech 1899-1933 - Štindlová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem diplomové práce je přiblížit každodenní život chovanců v městském chudobinci v Českých Budějovicích v období posledního desetiletí 19. století až do začátku druhé světové války. Práce se skládá ze tří kapitol, úvodu a závěru. V první kapitole je uveden stručný přehled chudinské pée obecn v jihoeské metropoli na pozadí vývoje potu obyvatelstva v Českých Budějovicích. Druhá kapitola mapuje vznik českobudějovického ústavu a jeho vnitřní chod, jenž byl zajišťován prací chudinské komise a jejích zaměstnanců. Poslední část líčí některé lidské osudy na základě dochovaného pramene Knihy chovanců. Práce sleduje počty přijatých chovanců a eviduje ošetřené i zemřelé osoby v letech 1899 -1933. Chovanci jsou charakterizováni z hlediska věku, pohlaví, rodinného stavu, náboženské příslušnosti a profese.
Poorhouse in České Budějovice 1899 - 1933