Čtenářské zkušenosti Karoliny Světlé - Vondráčková, Monika (Jihočeská univerzita, 2015)
Předmětem disertační práce je výzkum čtenářských zkušeností Karoliny Světlé (1830- 1899), výrazné představitelky české literatury a ženského emancipačního hnutí druhé poloviny 19. století. Jedním z hlavních pramenů pro tento výzkum jsou její vydané memoárové texty a korespondence, kde můžeme nalézt konkrétní zmínky o jednotlivých autorech či autorkách i přečtených dílech, sledovat názory na ně a jejich proměny a zaměřit se na pasáže o četbě jako důležité součásti dívčího vzdělávání a výběru vhodné četby pro ženy. Druhým bohatým zdrojem informací k danému tématu je osobní fond Karoliny Světlé ve sbírkách Podještědského muzea v Českém Dubu, kde kromě souboru 366 svazků z majetku manželů Mužákových nalezneme také rukopisné památky dokládající její čtenářské preference (výpisky z četby, sešit opsaných německých básní nebo dochované knihkupecké účty). Cílem práce je vytvoření čtenářské biografie sledované autorky a prostřednictvím jejích čtenářských zkušeností a názorů na přečtené texty i konkrétní autory či funkci četby ve vzdělávacím procesu ukázat českou literární scénu a atmosféru druhé poloviny 19. století z jiného úhlu pohledu a nahlédnout do myšlenkového světa významné, kulturně i společensky aktivní osobnosti své doby.
Reading experiences of Czech authoress Karolina Světlá
Keywords: Karolina Světlá; výzkum; 2. polovina 19. století; Karolina Světlá; research; the secont half of the 19th century