Význam slavení křesťanských svátků v sekularizované společnosti - Koclířová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá významem slavení křesťanských svátků v sekularizované společnosti. V teoretické části je obecně charakterizováno slavení svátků v lidském životě. Dále je popsán liturgický rok s bližším zaměřením na dva hlavní křesťanské svátky Vánoce a Velikonoce. Zprvu je specifikováno liturgické slavení těchto svátků, poté je práce zaměřena na slavení z pohledu lidových tradic. V druhé polovině teoretické části je stěžejním tématem sekularizace, její historické příčiny a především změna podoby slavení svátků v dnešní sekularizované společnosti. V praktické části je popsán uskutečněný kvalitativní výzkum v podobě rozhovoru. Jeho cílem bylo zjistit, jaký má smysl slavení křesťanských svátků pro lidi nepraktikující křesťanskou víru. Přínosem tohoto šetření bylo přispění k poznání způsobu a smyslu slavení křesťanských svátků v sekularizovaných rodinách dnešní společnosti.
The meaning of celebrating Christian feasts in a secularized society
Keywords: slavení svátků; křesťanské svátky; Vánoce; Velikonoce; liturgický rok; sekularizace společnosti; religiozita společnosti; celebrating holy days; Christian feasts; Christmas; Easter; liturgical year; society secularization; society religionism